Kredittkort – nyttig eller farlig?

Overskriften sier vel det aller meste, og det er vel ingen som helst tvil om at kredittkortet kan være begge deler – altså både nyttig og farlig – og vi skal ta en nærmere titt på dette finansielle produktet i denne artikkelen.

Vi har som sagt satt oss som mål å tilby informasjon til våre lesere som er lettfattelig og enkel å forstå, og dette skal vi forsøke på også i denne artikkelen. Kredittkortet er et meget spesielt produkt som med rett bruk kan være ekstremt nyttig, men som med feil bruk kan føre innehaveren av kortet ut i bunnløs fortvilelse. Utallige tekster er skrevet om kortet, men vi skal presentere dette på to måter for deg: rett bruk av kreditt kort og feil bruk av kredittkort!

hva er et kredittkort

Først: hva er et kredittkort?

Før vi går løs på vår hovedoppgave som altså er å se på riktig og feil bruk av kredittkort, så må vi nesten komme med en liten forklaring på hva et kredittkort egentlig er. Et kredittkort er et betalingskort eller et betalingsmiddel som du som kunde kan benytte deg av, dog kun hvis du har fått innvilget et slikt. Man kan søke en bank om et kredittkort, men det er ikke sikkert at man får det innvilget.

Når du får et kredittkort får du tilsendt et kort som har en innvilget maksimal kreditt og denne kan for eksempel være på 50.000 kroner. Det betyr at du har 50.000 kroner stående til rådighet og som er disponibel for deg til å bruke. Bruker du ikke kortet betaler du heller ingenting tilbake til banken. Når du derimot begynner å bruke kortet aktivt til kjøp så bruker du av det som kalles din kreditt, og det betyr rett og slett at du låner penger. Måneden etterpå vil du få en faktura fra banken som forteller at du må betale et minimumsbeløp, samtidig som fakturaen forteller totalt hvor mye du er skyldig. For å bruke et gammeldags begrep så kan vi si at det blir som å handle på krita, og at du må betale tilbake det du låner pluss renter.

Det som er så spesielt med kredittkortene er at de har en rentefri periode på alt fra 45 til 50 dager (som regel), og hvis du betaler tilbake det du har brukt innen denne tidsperioden slipper du faktisk å betale renter.

Du kan betale tilbake så mye du vil på din faktura, men må hele tiden betale minst minimumsbeløpet som står oppgitt.

Mange kredittkort kan også ha forskjellige bonusordninger slik at man tjener seg opp poeng eller rabatter gjennom fordelsprogrammer, og dette kan være nyttig når man bruker dem riktig.

Riktig bruk av kredittkort

Da var vi kommet så langt og du har nå fått innsikt i hva et kredittkort er! Det var ikke så vanskelig, vel? Videre skal vi se litt på hva som er riktig bruk av et kredittkort, og det ligger vel kanskje litt opp i dagen hva det kan være. Det viktigste å bite seg merke i med et kredittkort er at rentene er forholdvis høye, og da gjerne fra 20% og oppover. Det betyr at det er kostbart å betale ned kredittkortet over tid.

kredittkort reise ferie

Når man bruker kredittkortet er det derfor viktig at man betaler ned det man er skyldig før den rentefrie perioden er over ettersom man da unngår rentekostnader på det beløpet man har brukt. Mange vil kanskje spørre hva poenget med å bruke kredittkortet i det hele tatt kan være, og her er det faktisk mange ting å ta fatt i. Dette handler om riktig bruk for faktum er at det er veldig mange fordeler med kredittkortet hvis du bruker det på rett måte!

Visste du for eksempel at du er ekstra godt beskyttet når du bruker kredittkortet ditt når du handler varer eller kjøper andre tjenester? Du er beskyttet av et meget tydelig lovverk som sier at du er sikret pengene tilbake hvis varen ikke blir levert eller om varen har skader. Det samme gjelder om en tjeneste, som for eksempel en flytur innenlands, ikke gjennomføres. Har du betalt med kredittkortet er du garantert å få pengene dine tilbake, og deretter blir det faktisk opp til kredittkortselskapet ditt å drive inn pengene fra selger.

Det er også slik at om du bestiller en reise og betaler mer enn 50% av den med kredittkortet har du samtidig fått deg en reiseforsikring på kjøpet! Og som vi nevnte ovenfor; noen kort gir avslag i bensinprisen, mens andre kort gir deg avslag når du shopper. Enkelte kort gir deg andre fordel som flypoeng, mens atter andre igjen gir deg tilgang på goder som lounger på flyplasser.

Det er et vidt spekter av fordeler med å bruke kredittkort, men det aller viktigste av alt som vi påpekte tidligere er at du har dekning for den bruken du gjør med kredittkortet ditt. Kort fortalt betyr det at du ikke skal bruke kredittkortet om du ikke har penger på din bankkonto for å dekke inn bruken før den rentefrie perioden er over. Du kan for eksempel bruke kredittkortet ditt til å gjøre absolutt alle kjøp til husholdningen, men da er det samtidig viktig at du ikke bruker av pengene som står på lønnskontoen din!

Med riktig bruk kan derfor fordelene bli store, spesielt hvis det er et bonusprogram tilknyttet kredittkortet ditt.

Sjekk hvilke rettigheter du har når du bruker kredittkortet ditt.

Feil bruk av kredittkort

feil bruk av kredittkort
Her er det vel kanskje ganske åpenbart hva som vil komme? Uansett, vi tar en liten gjennomgang med en streng pekefinger! Selv om det er mange fordeler ved riktig bruk av kredittkortet så er faren for å gjøre feil allikevel overhengende. Fristelsene ved å eie et kredittkort med en forholdsvis stor kredittgrense er åpenbar, og mange kan komme til å gjøre valg som kan koste dem dyrt. Kredittkortet inneholder ikke penger du eier, men penger du kan låne. Er du ikke i stand til å betale tilbake før den rentefrie perioden er over kan det bli dyrt for deg.

Har du høy kredittkortgjeld? Les vår artikkel om refinansiering!

Mange ser altså på dette som en unik mulighet til å kjøpe ting de egentlig ikke har råd til, altså at de bruker kortet til rent forbruk, og dette er en ekstremt stor tabbe. Når man bruker kortet i en slik grad at man ikke har muligheten til å betale tilbake vil man fort kunne havne i problemer. Sydenturen man kjøper til 30.000 kroner vil ta lang tid å betale tilbake og vil bli meget dyr! Kortet skal derfor ikke brukes til forbruk som du egentlig ikke har råd til, men skal brukes slik at du kan dra nytte av det.

Har man stor gjeld på kredittkortet vil minimumsbeløpene bli forholdsvis høye, og man vil derfor bli fristet til kun å betale disse. Det betyr at man i praksis omtrent aldri vil bli ferdig å betale med kortet og forbruket vil bli veldig kostbart. Å kun betale minimumsbeløpet på fakturaen er derfor også feil bruk av kortet, og man må betale ned så det monner.

Så; hvis du har lyst på en sydentur som du ikke har dekning for på kontoen din skal du ikke benytte kredittkortet til å betale for dette – det er et prakteksempel på feil bruk!