Slik får du bedre økonomi!

Personlig økonomi er et vanskelig tema og noe mange sliter med. Hvorfor skal det være så vanskelig å få forutsigbarhet hver måned året gjennom? Det er ikke så vanskelig som det kan virke, men det krever at man gjør noen enkle grep.

I denne artikkelen ser vi litt på hvordan du men noen få grep kan sikre deg en bedre økonomisk hverdag.

Lag budsjett

tips til bedre økonomi
Det evinnelige budsjettet! Ja, man kan gjerne tenke det, men faktum er at det er et godt verktøy som man kan dra stor nytte av. Nettbanker er fine greier og der kan du kjapt finne ut hva du brukte penger på forrige år, og dermed sette deg opp en plan for hvilke faste utgifter du har og hva du skal bruke resten av pengene på. Tør vi foreslå sparing?

Sett opp ditt budsjett, følg det, og du vil oppdage at sparing plutselig er enkelt!

En regningskonto er kjekt

Nå skal vi fortelle deg noe smart: summer alle de faste utgiftene dine og del dem på 12 (altså årets måneder). Sett av et slikt beløp på en regningskonto + litt ekstra, og sett regningene på autotrekk. Da vil du oppdage at du hele tiden har penger til å betale regningene samt at du får litt ekstra der i tillegg. Du oppnår forutsigbarhet og har hele tiden penger på plass, selv til de aller største regningene.

Bruk mindre!

Det er alltid mulig å kunne bruke litt mindre penger, for er det noe vi kan her til lands så er det forbruk! Mindre forbruk gir mer penger på kontoen din, og selv om vi i dag har lave renter så vil det ikke være slik for alltid. Det vil være vanskelig å snu forbruket når du får mindre penger og rutte med, og dette vil gå utover din personlige økonomi. Har du behov for kjøpekaffe hver dag? Trenger du de bladene? Må du røyke og snuse? Kanskje du kan drikke litt mindre vin? Det er alltid noe å spare på.

Betal mer på boliglånet

Nå som boliglånsrentene er så lave har du en gylden mulighet til å betale ned ekstra på lånet ditt. Hold betalingsnivået på det samme som tidligere og du vil plutselig ha redusert nedbetalingstiden med flere år!

Refinansiering er smart

Sparing
Er det lenge siden to tok opp boliglån for å kjøpe din bolig? Da er faktisk sannsynligheten meget stor for at det har vært en verdiøkning på boligen din, og da kan det lønne seg stort å gå til banken for å få et nytt tilbud på lånet ditt og gjennomføre en refinansiering!

Hent inn nye tilbud

Vi har mange faste utgifter i husholdningen og dette kan være forsikringer, tv-avtaler, strøm, telefon og så videre. Det er smart å ta en gjennomgang av disse en gang i året for å se om du kan få bedre et tilbud i dag enn det du har nå. Spesielt forsikringer er det mye å hente på, og vi har en tendens til å være altfor lojale mot leverandørene. Alle medlemskap og abonnenement som du ikke bruker kan du like så godt si opp.

Hva med pensjonen din?

Det skrives mye om pensjon nå om dagen – har du kontroll på din? Det kan uansett være lurt å ta grep selv og man kan faktisk selv bestemme hvor stor risiko man vil ta med pensjonen man har tjent opp. De fleste har en fripolise og denne kan det være smart å øke risikoen på hvis man er ung.

Vær smart med skatten

For mange er det vanskelig å spare og da kan det kanskje være lurt å øke skattetrekket en del? Du unngår det i hvert fall baksmell og får penger som du kan sette til side på bufferkontoen din.

admin

View more posts from this author